Voice International
CyprusExclusive InterviewExclusive NewsFeaturedLocal News

Hulusi Kilim «Η συμφιλίωση ευδοκιμεί όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη»

Ο Hulusi Kilim, Γενικός Γραμματέας του Βολτ, αναφέρει πως η ίδρυση του κόμματος αναζωογόνησε τις ελπίδες των Τουρκοκυπρίων.

Δηλώνει πως προβλήματα όπως οι Μεικτοί Γάμοι θα απασχολήσουν το κόμμα.

Πιστεύει, επίσης, ότι το άλυτο του Κυπριακού επηρεάζει το μέλλον των Τουρκοκυπρίων νέων.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «για τους Τουρκοκύπριους, το Κυπριακό σημαίνει να μην μπορούν να χτίσουν μια ζωή στο νησί, να μην μπορούν να έχουν δουλειά και να μην μπορούν να δουν μέλλον. Το status quo λειτουργεί ολοκληρωτικά εναντίον των Τουρκοκυπρίων και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική τους ύπαρξη.»
Για τον δικοινοτικό χαρακτήρα του Βολτ, συζητούμε με τον Hulusi Kilim, Γενικό Γραμματέα του Βολτ Κύπρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Voice International.

Ερώτηση: Το Βολτ δηλώνει το πρώτο δικοινοτικό κόμμα στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Ποια η σχέση του Κόμματος με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα; Υπάρχει ανταπόκριση;
Hulusi: Το Βολτ είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα στην ιστορία της Κύπρου στο οποίο συμμετείχαν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατά την ίδρυσή του. Με τα χρόνια, ξεπεράσαμε τη συμβατική πολιτική και δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα για τα μέλη από όλες τις κοινότητες της Κύπρου να παράγουν μαζί πολιτικές σε πολιτικό επίπεδο.

Έχουμε λάβει πολύ θετικές αντιδράσεις και ενθαρρυντικά σχόλια από Τουρκοκύπριους από την ημέρα ίδρυσης. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που δήλωσαν ότι ήθελαν να συμμετάσχουν ενεργά στο κόμμα επικοινώνησαν μαζί μας και γενικά λάβαμε αιτήματα από πολλούς Τουρκοκύπριους να ενταχθούν στο κόμμα ως μέλη.
Πολλοί μας είπαν ότι ένα τέτοιο βήμα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό και ότι από τότε που κάναμε ένα τέτοιο βήμα, οι ελπίδες τους, που είχαν ήδη σβήσει, αναπτερώθηκαν. Αυτά είναι πολύ θετικά σημάδια που μας ενθαρρύνουν και δείχνουν ότι καταρχήν κάνουμε το σωστό βήμα.

Το αίτημά μας από όλους όσοι έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μέχρι στιγμής είναι να έρθουν μπροστά και να συμβάλουν σε αυτην την προσπάθεια με τις απόψεις και τα σχόλια τους για το κόμμα. Γιατί σε αυτό το μονοπάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε το σωστό μόνο παίρνοντας τις απόψεις όλων, ανοίγοντας δηλαδή το δρόμο στους ανθρώπους να εμπλακούν άμεσα στην πολιτική.

Ερώτηση: Πρόσφατα δημοσιεύσατε ότι συναντηθήκατε με την Κίνηση Επίλυσης προβλημάτων των Μεικτών Γάμων. Ποιες οι προθέσεις του Κόμματος για επίλυση προβλημάτων που αφορούν κατά βάση την τ/κ κοινότητα;
Hulusi: Ως δικοινοτικό κόμμα, θα εντάξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι στις πολιτικές μας, θα ευαισθητοποιήσουμε σε αυτά τα προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο και θα προσφέρουμε προτάσεις για τις λύσεις τους. Θα εκφράσουμε με κάθε ευκαιρία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα δικοινοτικό κράτος και ότι πρέπει να εσωτερικεύσουμε τον δικοινοτικό χαρακτήρα της Κύπρου για να δημιουργήσουμε μια ενωμένη Κύπρο.

Σήμερα, οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν πολυδιάστατα προβλήματα που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής τους και αποτελούν μια τεράστια κοινωνική απειλή. Το πρόβλημα της ιθαγένειας των παιδιών που γεννήθηκαν από μικτούς γάμους είναι ένα από αυτά και η προέλευσή του βρίσκεται στο κυπριακό. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν μεγάλη αδικία και ταλαιπωρία γιατί δεν μπορούν να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, η οποία προέρχεται από έναν από τους γονείς τους και είναι δικαίωμά τους βάσει του συντάγματος. Είναι απαράδεκτο να στερούνται ένα τέτοιο θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα. Αυτό το πρόβλημα διχάζει τις οικογένειες, διαταράσσει την ισότητα μεταξύ των πολιτών και τροφοδοτεί τις ανησυχίες των ανθρώπων για το μέλλον.
Υπάρχει μεγάλη αδικία.

Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να λυθεί αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο ακολουθώντας μια καλοπροαίρετη προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά, σε συνεννόηση με όλα τα μέρη, και να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό και να βάλουν τέλος στα παράπονα που βιώνουν οι άνθρωποι. Σε αυτό το σημείο, το Βολτ είναι έτοιμο να συνεισφέρει όσο περισσότερο μπορεί τόσο με εισηγήσεις όσο και με διαβουλεύσεις.

Ερώτηση: Προγραμματίζετε δικοινοτικές εκδηλώσεις για το μέλλον και ποιες πρωτοβουλίες στο θέμα της επαναπροσέγγισης να αναμένουμε;
Hulusi: Υποστηρίζουμε τις δικοινοτικές δραστηριότητες και κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην προσέγγιση, και σε αυτόν τον τομέα το Βολτ θα είναι εξίσου ενεργό όπως είναι όλες οι άλλες ΜΚΟ και πολιτικά κόμματα που έχουν ως στόχο την επαναπροσέγγιση των Κυπρίων και την επανένωση της Κύπρου.
Η συμφιλίωση ευδοκιμεί όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη επιτυγχάνεται σε ένα περιβάλλον υγιούς επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και ειλικρίνειας. Γι’ αυτό θα πιέσουμε τις συνθήκες για να ξεπεράσουμε τα πολιτικά εμπόδια που δυσκολεύουν την προσέγγιση. Θα βάλουμε προτάσεις στη βουλή, θα υποβάλουμε ερωτήσεις στην κυβέρνηση, και θα υποβάλουμε προτάσεις στις ηγεσίες να εξετάσουν μονομερή ή αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο την αύξηση της διακοινοτικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ατόμων.

Πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ δύο κοινοτήτων που έχουν ζήσει παράλληλες ζωές για πολλά χρόνια αυξάνουν την προοπτική λύσης και καθιστούν μια πιθανή λύση μόνιμη. Το Βολτ σίγουρα θα υποστηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες και θα αγωνιστεί τόσο στο δρόμο όσο και στο τραπέζι.

Ερώτηση: Βιώνουμε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό κενό από το 2017 και το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά. Πως επηρεάζει το status quo την συμμετοχή και το ενδιαφέρον των Τ/κ νέων στα κοινά και στην πολιτική;
Hulusi: Το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι μια από τις πηγές μεγάλης απόγνωσης που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα γενικότερα. Η έλλειψη οποιασδήποτε ελπίδας για λύση και η έλλειψη προσπαθειών σε πολιτικό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση φέρνουν τη μελλοντική προοπτική ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων σε απαισιόδοξο σημείο. Η έρευνα που διεξήχθη από το Civic Space τον Μάρτιο του 2023 δείχνει ότι το 57,3% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-30 ετών τείνουν να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτός ο ρυθμός μας δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πόσο μάλλον να ασχολούνται με την πολιτική ή θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα, οι νέοι σκέφτονται να φύγουν από το νησί. Αυτό σημαίνει καταστροφή όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για τους Ελληνοκύπριους.

Επιπλέον, η έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής για λύση του Κυπριακού εμποδίζει τους νέους μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός νησιού να επιστρέψουν στην Κύπρο. Για τους Τουρκοκύπριους, το Κυπριακό σημαίνει να μην μπορούν να χτίσουν μια ζωή στο νησί, να μην μπορούν να έχουν δουλειά και να μην μπορούν να δουν μέλλον. Το status quo λειτουργεί ολοκληρωτικά εναντίον των Τουρκοκυπρίων και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική τους ύπαρξη.

Η μέση ηλικία της διοίκησης του Βολτ είναι 36. Είμαστε μια νεανική ομάδα. Μιλάμε την ίδια γλώσσα με τη δική μας γενιά, τους ανθρώπους που είναι το μέλλον αυτής της χώρας, και αυτό αντικατοπτρίζουμε στις πολιτικές μας. Ελπίζουμε ότι η νεολαία θα εισακούσει τις εκκλήσεις του Βολτ, θα συμμετάσχει και θα συμβάλει στις προσπάθειές μας έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη γνώμη του κοινού για την πολιτική της χώρας. Αυτοί που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία προβλημάτων στο παρελθόν δεν μπορούν να τα λύσουν. Αυτό το καθήκον ανήκει στη νεολαία.

Kallis Antounas-Voice International 2023


Related posts

Night-Pharmacies (22nd January 2024)

Voice İnternational

Donors pledge $7.5 billion for Turkey, Syria after quake

Birdlife Cyprus «Επείγουσες δράσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα για την προστασία της βιοποικιλότητας»

Kallis Antounas

Night-Pharmacies (2nd August, 2023)

Drugs detected in Edremit and Girne!

Daily currency exchange rates (November 22th 2023)

Voice İnternational